zondag 25 september 2011

Exclusief Interview met Insayno voor DHB!


 Ik had een tijd geleden mailcontact met Insayno, het was in eerste instantie voor ze losse tracks, maar heb hem toen benaderd  en gevraagd om een Exlusief interview voor DHB te geven.  Insayno is toen zo vrij geweest om hierin toe te stemmen! ik heb hem 15 vragen gesteld, waarop hij heel openhartig antwoord gaf. Waardoor het echt een goed interview is geworden. Lees hieronder het complete interview wat ik met de man had! 



Wil je iets vertellen over de jonge Insayno,wat voor jongen je was, je gezins-situatie en je leefomgeving? 

Ik ben opgegroeid in Amsterdam Zuidoost in de Bijlmer. Ik had geen contact met mijn biologische vader, die woont namelijk op Curacao. Mijn moeder heeft NPS (Narcistische Persoonlijkheids Stoornis) dus werd ik regelmatig geslagen als ik mij in haar ogen niet gedroeg. Ik was een druk kind met veel energie door mijn ADHD. Vanaf mijn 6e liep ik bij een psychiater en kreeg ik diverse medicijnen. Op mijn 10e werd ik in psychiatrie geplaatst waar ik 2 jaar lang heb gewoond. vanaf mijn 12e tot mijn 18e heb ik in diverse instellingen en internaten gewoond. Op mijn 18e ging ik op mijzelf wonen. Ik heb nooit echt in een prettige leefomgeving gewoond. In mijn tijd was in de Bijlmer buiten spelen erg gevaarlijk. School is altijd al belangrijk voor mij geweest.


Welke kwaliteiten/Skills omschrijven het best je stijl en jou als Rapper/MC? 

Dit is nu nog lastig te zeggen eigenlijk, vooral omdat het materiaal wat ik nu klaar heb liggen en het materiaal waar ik mee bezig ben, veel verder ontwikkeld is qua skills dan wat ik eerder heb uitgebracht. Logisch, want je groeit ook als artiestzijnde. Ik denk dat vooral mijn kwaliteit zit in de 'echtheid'. Wat ik rap heb ik ook echt meegemaakt. Ik rap geen dingen die ik niet leef of heb geleefd. Mijn stijl is vooral 'persoonlijk'. Ik rap veel vanuit mijn gevoel en verberg sommige emoties of gedachtes in metaforen. Dit doe ik zodat meer mensen zich ermee kunnen identificeren of hun eigen betekenis kunnen geven aan wat ik rap. Daarnaast blijft er een soort mysterie omheen hangen die wel te ontcijferen is als je goed luistert ;) Voor de rest gebruik ik veel lyrical skills zoals: Multies en dubbelrijms. M'n lyrics zitten vaak zeer technisch in elkaar, soms rijm ik hele zinnen, iedere lettergreep.Mijn stijl kun je denk ik het beste omschrijven als positieve hip hop met een doordachte mindstate. 


Wanneer en hoe is je liefde voor hiphop geboren? Naar welke artiesten luisterde jij in die periode? 

Als klein kind luisterde mijn moeder naar de Fugees, dus daar begon het eigenlijk voor mij. Toen ik wat ouder werd, ben ik echt meer over gegaan naar Rock. Ik luisterde vooral Linkin Park. Toen ik 14 was, wou ik eigenlijk een rockband. Ik ben toen heel erg geinspireerd geraakt door Mike Shinoda, de rappr van Linkin Park en toen ben ik zelf begonnen met het schrijven van lyrics. Voor de rest luisterde ik Eminem, Wu Tang , Nas , Jurassic 5 en Styles Of Beyond. 




Wat vind je van de Huidige ''Scene'' in Nederland? 

De meest voorkomende vraag, maar toch de moeilijkste vraag die er is. Aan de ene kant heb ik veel ontwikkeling gezien in de Nederlandse hip hop scene, aan de andere kant dwalen wij steeds meer af. Het gaat nu tegenwoordig veel meer om je image en alle onzin erom heen dan dat het gaat om de muziek. Dit vind ik jammer. Ook het hele vriendjespolitiek systeem van wie wel en wie niet op sites belanden zoals 101barz, statemagazine en puna. Het heeft eigenlijk niets met skills te maken. Artiesten worden niet meer gesigned op hun muzikale kwaliteiten of talent, maar op wie de meeste volgers heeft op twitter. Dit kan natuurlijk niet. Ook word je als je klassieke boombap hiphop maakt vaak niet serieus genomen. Je krijgt te horen dat het zo standaard is of dat het leuk was in 1995. Je bent eigenlijk een soort van verplicht om mee te doen aan al die onzin. Nog steeds tot de dag van vandaag wordt er wereldwijd boombap hiphop gemaakt. The original flavors, zoals hiphop hoort te zijn. Ik zeg niet dat je niet innovatief mag zijn of dat je niet mag expirimenteren, maar ik vind wel dat het niet ten koste moet gaan aan de kwaliteit van de muziek. Daarnaast moet boombap hiphop niet onder kasten geschoven worden, er is ruimte voor zowel nieuwe hiphop als oudere hiphop. Het moet gaan om de muziek, niet om het imago of randzaken erom heen. Daarnaast zijn er teveel rappers en producers, maar te weinig fans. Er moet een soort van filter komen waardoor wacke shit niet gepromote wordt. Als je van rap houdt, maar je kunt het niet, ga het niet doen, just be a a fan, nothing wrong with that.


Welke NL-Hiphop tracks staan in jouw mp3 of soundsystem?

Niet heel veel, ik luister voornamelijk naar Amerikaanse en Franse hip hop. Qua Nederlandse hiphop luister ik gewoon the usuals zoals Fresku, Jiggy Dje, Winne, Opgezwolle, maar ook onbekendere zoals: Engel, Surya, Kernkoppen, Manu, FATA etc. Veel gasten zijn goed bezig, maar krijgen (nog) niet de shine die ze wel verdienen.  


Welk Nederlandstalig Rapalbum vind je het beste wat ooit is uitgebracht en waarom? 

Wow, die is heel lastig. Ik denk ook niet dat er 1 beste is. Ik denk meer dat er moet gekeken worden naar de stemming en wat voor persoon je bent. Op het ene moment vind ik bijvoorbeeld Vloeistof van Opgezwolle de beste, maar een andere dag luister ik liever die van Typhoon of Kernkoppen. Ik heb meerdere favorieten. Voor mij is er niet 1 specifiek album die ik het beste vind, het zijn er meerdere.


Met welke NL-Artiest (maakt niet uit welk genre) zou je graag ophooken en een track fixen? 

Het lijkt mij heel dope om een keer iets met Mr. Probz te doen. Heel standaard, maar ik wil nog echt een keer hook van hem. Die man heeft echt een geniale stem qua refreintjes. Voor de rest heb ik nog een hele waslijst aan MC's uit NL waar ik nog een keer track zou willen doen.


Als je 1 dag in iemand anders schoenen zou mogen staan en lopen, Wie zou dat zijn en waarom? 

Ik zou dan kiezen voor Tonedeff, dat is een MC uit Amerika. Ik zou echt willen ervaren hoe het leven is vanuit zijn perspectief. 


Wat is de grootste misvatting over jou? 

Dat ik kom uit Haarlem, ik kom officieel uit Amsterdam. Ik heb wel gewoond in Haarlem, maar kom er oorspronkelijk niet vandaan. Voor de rest hebben een aantal mensen een verdraaid beeld van mij door alle roddels en fabeltjes die er rond gaan. Het enige wat ik er op kan zeggen is: "believe none of what you hear, and half of what you see" 


Hoe ziet een gemiddelde dag van jou eruit? 

Heel verschillend, vaak kan ik uitslapen. Mijn school begint laat. Ik sta op, kleed me aan en ga naar school. Ik eet nooit 'S ochtends. Als ik klaar ben ga ik naar huis of ga ik nog langs 5 Elementz in Amsterdam. (zeer dope winkel die je moet checken als je van hip hop kleding houdt) Daarna ga ik vaak nog chillen met vrienden of ik ga naar de studio. Hier werk ik aan nieuwe tracks of ik chill hem gewoon en pomp wat muziek. Soms komt er helemaal niets uit qua eigen muziek, maar raak ik wel geinspireerd om nieuwe muziek te maken. Hierna maak ik huiswerk of doe ik m'n management. Het beantwoorden van emails en het inplannen van oefendagen en de randzaken om optredens heen. Daarna ben ik vaak gesloopt en ga ik slapen. Vaak ziet iedere dag wel anders eruit,


Meeste Rappers/Mc`s in Nederland kunnen financieel niet leven van de ''Game'' alleen, Wat doe jij er nog naast om toch elke maand je huur te betalen en te zorgen dat je eet? 

Ik ga gewoon naar school. Ik studeer Maatschappelijk Werk en Dienstverlening met GGZ-Agoog specialisatie aan de Hoge School. Hierna ben ik nog van plan om iets van filosofie te gaan studeren. Ik ben al lang bewust van het feit dat je niet gaat rondkomen van alleen rappen. Daarnaast zie ik mijzelf dat niet doen tot ik 50 ben. Op dit moment betaal ik wel de huur met studiefinanciering en verdien ik wat geld bij met o.a. optredens.



Als je een koffer met 1miljoen aangereikt zou krijgen met de voorwaarde dat je nooit meer n woord mag rappen of op papier mag zetten.. Zou je dan kiezen voor geen financiele zorgen, of voor je Talent? 

Nooit, ik zou nooit voor geld kiezen. Ten eerste omdat 1 miljoen helemaal niet zoveel is, dat is zo op, maar zelfs al was het 100 miljoen zou ik het niet doen. Ik ben zoals ze dat noemen een creator. Mensen die iets creeeren, hebben ook de drang om dit te doen. Je moet produceren, schrijven, tapen, schilderen, tekenen etc. Je moet. Het is een soort van drugs. "Every Artistic vorm is like a drugs, once you start it, you cant stop it" Dus nooit meer een pen aanraken, hell no. Geld maakt mij niet gelukkig, hip hop wel. 


Heb je naast muziek maken ook andere talenten of dromen die je ambieert? 

Ik heb inmiddels goed leren afmixen. In de toekomst wil ik daar misschien mij meer in gaan verdiepen. Daarnaast schrijf ik heel veel. Ook in verhaalvorm. In de toekomst zou ik graag boeken willen gaan schrijven. Schrijven is altijd al iets geweest wat ik interessant heb gevonden. Over een aantal jaar ga je zeker een Insayno boek in de Bruna vinden.


Wie tip je als talent waar we in de toekomst zeker nog vaker van gaan horen? 

Als ik 1 iemand mag tippen is dat toch wel mijn producer Tantu. Over een aantal jaar is hij met hele grote artiesten bezig. Mark my words, deze man is echt geniaal als het gaat om het maken van beats. Ik ben echt blessed dat ik met hem kan werken zoals ik nu bezig ben.


Met welke Projecten ben je momenteel bezig? En wat mogen we nog verwachten van je in de toekomst? 

Ik ben nu bezig met Dwaalspoor. Het vervolg op Zijspoor. Dwaalspoor mag je best veel van verwachten, het wordt een hele dope plaat zoals het er nu naar uitziet. Na Dwaalspoor zal ik nog meer gratis muziek blijven maken totdat mijn debuutalbum af is. Dit kan nog wel een aantal jaar duren, gezien het feit wij dit hele album met een band willen gaan doen. Het eerste nummer voor het album is al opgenomen. Er komt in ieder geval nog genoeg muziek.


Interviewer: Dokuz
Artiest: Insayno






Voor meer info over Insayno mail naar info@insayno.nl

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Dope interview mayn! Keep up the good work

Bas zei

agreed on! de vragen doet me wel denken aan mijnvraagis.nl, maar heel flex iniatief!